Yamaha 135LC Extreme Spirit Dan SuperSport 2014 - Gambar Dan Specs Rasmi

Yamaha 135LC Extreme Spirit Dan SuperSport 2014 - Gambar Dan Specs Rasmi. Pada artikal yang lalu, Yamaha telah mengumumkan versi terbaru 135LC Extreme Spirit dan 135LC SuperSport 2014.

Kini gambar, spesifikasi dan harga asas rasmi telah di keluarkan untuk makluman kepada seluruh peminat 135LC.




Di kuasakan enjin 135cc sejukan cecair, dengan ciri-ciri keselamatan dan teknologi yang baik, seperti brek cakera depan belakang, roda dengan tayar tubeless.


Gear transmisi 5-kelajuan, silinder DiASil, sensor kedudukan pendikit, footstep belakang yang sporty, suspensi monocross, dan speedometer bergaya dengan suis anti kecurian. Di tambah dengan warna dan grafik terbaru yang bercahaya.


LC135 Extreme Spirit 2014 dengan sistem klac manual dalam pilihan warna hitam, kelabu dan perak/biru di datangkan pada harga asas RM 6,988, manakala versi LC135 Super Sport 2014 dengan sistem gear-auto dalam pilihan warna merah, putih dan biru-hitam di datangkan pada harga asas RM 6,318.


Harga tidak termasuk yuran pendaftaran, cukai jalan dan insurans. Untuk lebih jelas, sila ke cawangan pengedar Yamaha yang terdekat

I'm Big Fan Of Motorcycles, komitmen dan minat luarbiasa mengenai dunia motorsikal

112 comments

Super Sport berapa speed?
Model warna moto gp ada lg ke?

nk beli la LC baru ni, sape nk belanja aku? haha

Hehehe yang tu susah nak tolong dik, mintak parent ke pakwe atau suami je yang boleh tolong belikan

Ape beza yamaha 135lc super sport ngn yamaha 135lc extreme spirit..

ada di tulis dalam artikal atas tu, bezanya sistem klac manual dengan auto

Sy nk tny,lc ES dan SS, Yg mne perfmence lg baik? Sbb de org ckp Lc ES pndek.wlpun de 5 speed..mnta pnjlasan please.......sbb sy nk bli mtr

Ada yang beri pendapat model SS dengan sistem kalc auto lagi pickup dari manual, tapi itu bergantung pada selera dan keperluan masing2

okay.. skrg ni sy dah guna lc 4speed 2011.. dan sekarang saya nak ambik yg 5s..

kalau tanya saya, memang saya akan kata yang 5speed lebih baik.

Dah pakai dalam 8 bulan..kalau tinggal 2,3 hari memang payah nak start guna starter.. dan topspeed boleh cecah 110-+ je. Ni yang standard punya la model SS.

kalau dah tinggal 2,3 hari memang kena starter kick, enjin sejuk. Top speed dalam 110 itu normal coz cut limit, kena tukar CDI dan setting carb lain kalau nak lebih laju.

spoket biasa bagi lc135 super sport size berapa ?

Heres a table of sprocket combination for reference.
the stock gear ratio is 2.6 (in bold)
the 'Above Stock' gear ratio are high speed sprocket combination.
the lower the gear ratio, the more high speed (top speed, less acceleration)
the 'Below stock' are low speed sprocket combination.
the higher the gear ratio the more low speed. (good acceleration, less speed)
Front teeth | Rear teeth= Gear Ratio
16 35 = 2.19
16 36 = 2.25
16 37 = 2.31
15 35 = 2.33
16 38 = 2.38
15 36 = 2.4
16 39 = 2.44
15 37 = 2.47
16 40 = 2.5
14 35 = 2.5
15 38 = 2.53
16 41 = 2.56
14 36 = 2.57
15 39 = 2.6 Stock gear ratio
16 42 = 2.63
14 37 = 2.64
15 40 = 2.67
16 43 = 2.69
14 38 = 2.71
15 41 = 2.73
16 44 = 2.75
14 39 = 2.79
15 42 = 2.8
16 45 = 2.81
14 40 = 2.86
15 43 = 2.87
16 46 = 2.88
14 41 = 2.93
15 44 = 2.93
15 45 = 3
14 42 = 3
15 46 = 3.07
14 43 = 3.07
14 44 = 3.14
14 45 = 3.21
14 46 = 3.29
so if you want more top speed than stock settings
use 14t front and 36t rear
or 16t front and 41t rear
if you want more acceleration
use 13t front and 34t rear
or 16t front and 42t rear
BIGGER TIRES (100/80 and up): use the below of 'Stock Gear ratio'
SMALLER TIRES (80/80 and below): use the above of 'Stock Gear ratio'

Oh yer harga market cash leh dpt rm7100 (permatang tinggi), rm7300 (kamunting)

tak jauh beza dgn harga2 di negara asean lain

Nk tnye la.. Aku skg tgah bingung nk angkat kapcai mane yg bagus.. Lg pon aku baru nk ceburi bidang permotoran. Kegunaan aku guna motor
1.jb-kl sebulan 1/2 kali je
2.ulang alik around kl harian
3.spare part senang cari
4.less maintenance problem

Bole x rider2 kosngsi sikit idea kapcai mane lg bagus. Tq

kalau untuk long distance better lc bro, coz enjin ada coolant, part pun ok banyak

Ok.. Thanks.. Btw klau lc dgn belang mane lg sedap?

belang lagi mantap, coz enjin dohc, tapi tak pakai sejukan cecair, just sejukan minyak.

LC model 2014 & 2015 ada perbezaan tak selain color?

Bro, baru2 nie sy eksiden bwk laju dlm 80-90 kmj. Syok2 bwk tu tiba2 org ni melintas jln dgn menolak kreta sorong yg pnuh dgn brg. Sbnarnya dari jauh lg npk org nie nk melintas tp ingatkan dia ni nk bagi sy lalu dlu tngok2 dia ni main redah jk. Sy pon apa lgi dlm panik tu terus tekan emergency brek dlm 20-25 meter jg jarak sy dgn org tu sblum tekan brek nasib smpat jgk slowkan moto tapi impak msih berlaku. xde pa2 yg serius berlaku.Org tu ok kreta sorong bengkok kt frame dia. Sy pula jatuh x luka pa2 cuma sakit siku akibat tersiku jln. Motor tersadai kt jalan. Cuma minor dmg side mirror kanan pecah, mudguard depan calar, butang electric starter tercabut (xtau mcmna bendalah kecik tu boleh tanggal), body kiri-kanan xda calar langsung. Cuma lepas kejadian tu rasa lain sikit bila bwk moto tu handle dia kurang responsive rasa mcm keras sikit bila nk pusing. Sy bwk p workshop pomen tu kata kena 'tarik' fork depan, dgn handle bar bengkok sikit tp mcm xda beza pun sy tngok.. so ok laa.. Cuma sy masih rasa xsdp hati (biasalah brg baru lg masih kebaru-baruan.. haha..) so sy nk tnya, adakah dgn eksiden sebegitu akan memberi kesan pada bhgian lain2 pada motor sprti internal enjin kacau, atau brake lari.. Moto lc135 es baru lg kot xsmpai 2 bulan guna ..huhu.. mmg jaga kt motor ni tiap2 minggu cuci dan polish..haha.. Hrp bro boleh reply.. Tq

nk tanya harga asas LC ES TU, kalau fh stahun turun x?

Salam,
bro gear ratio ini untuk super sport je ke?
buleh apply untuk ES skali tak?

fork dengan handle bar memang akan bengkok sikit impak dari eksiden berdepan begitu, memang tak nampak di mata kasar tapi boleh dirasa, cth handle yang keras masa membelok,sistem brek depan kena dengan roda depan kena periksa juga kemungkinan ada sedikit bengkok, boleh di katakan pemeriksaan keseluruhan pada sistem suspensi depan perlu, bahagian lain cth internal enjin mungkin tak terjejas.

Salam..nk tnya nie..sya dh bli lc super sport..then sya ingt nk tukar tayar blakng mto sya kpd size tayar yg besar mcm lc es..sya nk tnya size sport rime kdua dua jnis lc nie sama ke x??

wasalam, tak ada masalah bro jika nak upgrade saiz tayar belakang yang lebih besar, saiz tak jauh beza sebenarnya, kebiasaan saiz 17x1.4 atau 17x1.6.

Harga lc untuk blan feb 2015 ni brapa?? Bolh kongsikn x??

Bro, hrga lc skrg rm7500 tunai. Ni hrga kt meru klang.

btol ke yg super sport pun ad 5 speed??

Saya baru ambik lc tu. ..ingat nak tukaq dick brek belakang. ..kos dia boleh tahu. .?

lain tempat lain harga, harga berbeza dari segi jenama dengan kos upah, yang bos maksudkan tukar tu upgrade ke? kalau nak upgrade kena tukar rim sekali, kos dalam lingkungan rm300

Hi...brother...nk tanya...yg Lc 135 supersport tu....apa maksud sistem gear auto ...dan ada klac x lc ni....thanks

semua motorsikal ada sistem klac untuk menukar gear kelajuan, manual klac tu kita perlu kawal klac mengunakan tangan dengan pedal klac yang berada di handle kiri, klac auto lebih tanpa kawalan tangan, sistem klac secara automatik berfungsi apabila anda memasukkan gear.

Salam..bajet nk amik lc..tiap2 hari sy jln 120km dlm masa 2 jam..sesuai atau x ye sy ambil lc..org ckp xsesuai sbb maintanence tinggi n myk kuat..mnta pencerahan sikit..

sangat sesuai kerana lc di cipta untuk keselesaan jarak jauh juga, maintanance dan pengunaan minyak sebenarnyabergantung juga pada penjagaan motor itu.

LC SUPER SPORT MODEL 2015 masih ada warna BIRU ke Tuan TT?
Apakah upgrade yg dilakukan oleh Yamaha utk LC Model 2015 ni?

Mungkin masih ada, perubahan ringkas, tapi paling ketara gear kelajuan 5 speed.

Salam bro.. saya nk tanye psal ekzos utk lc versi ss.. bro boleh suggest x ekzos bunyi yg mcm mane yg sesuai utk saye.. kalu boleh saya nk ekzos tu bunyi sedap sikit dri yg standard punye..tpi x nk yg bunyi kuat sgt.. hrap bro boleh bgi idea

Boleh cuba jenama Cj Ipoh, bentuk macam std tapi ekzos aftermarket sebenarnya, bunyi lain dari std

Salam bro...saya baru beli motor lc135 auto clutch and tiada disc breake blakang.so, saya nak tanya boleh kah dipasang disc breake blakang and brape kos agaknya? Minta pencerahan...thanks.

boleh, tapi kena tukar rim belakang sekali sebab tapak untuk disc lain, total dalam rm200 ke atas juga termasuk kos, bergantung pada jenama dan cas kedai

Salam bro,,,antare LC dgn GT128,,,yg mane lagi bagus utk long distance?

Wasalam, LC lebih bagus kerana cc besar dan ada coolant

salam bro..nk tny ckit ni.br beli 135LC ES.top speed boleh pegi 120km/j je.mcm mn nk bagi laju lg selain tukar CDI,tayar dan spocket?

bro.. dgr skrg lc ss pon ade 5 speed.. klaw ad ss 5 speed.. nk tnye mne lagi baik.. lc es atau ss.. mintak pendapat

kena setup block lebih besar, carb dengan ekzos

dua2 pun bagus bro, tapi pilih yang mana lebih sesuai dari gaya tunggangan sendiri

Bro bilahkah lc 150 kelur Dan harganya agak2 berapa

Salam .. nk tanya ..
Saya nk beli lc 135 2015 yg auto clutch
Sy student
So nk tanya pasal cost maintanance moto ni lah
Mahal ke idok
Sbb biasa lah student ni duit pun cukup2 makan je

wasalam, enjin 4 lejang lebih mudah jaga, tukar minyak 4t ikot waktu cth sebulan sekali, jaga air coolant pastikan cukup, rantai dan tayar pastikan sentiasa ok, lampu2 utama juga pastikan sentiasa berfungsi.

dkt gtmax rm7208 termasuk gst.untuk model ss tak de clutch tangan

Bos..tumpang tye..deposit dlm berape ea ntuk lc?

deposit bergantung pada kedai yang letakkan sebenarnya, ada yang 0% deposit pun ada tapi bulanan atau ikat tahunan lama la, sekitar rm2k pun dah boleh keluarkan lc

Assalam bro nak tanya adekah moto lc ni berbaloi dibeli. Sesuai x bawa jarak jauh.
Saya berkenan ingin membelinyer tahun ini *^▁^* apekah perbezaan 2011 dan. 2014 ?manakah lebih better dibeli? Harga. Sama x hehe maaf kalo banyak bertanya

wasalam, tak jauh beza sangat, cuma beza sikit je dari warna, grafik dengan gear di tambah ke 5 speed, harga pun dah beza lepas GST ni. Dua2 pun ok bro kalau nak beli.

salam perkenalan semua...just nk bgthu kalau nk beli LC cash sila lah ke Sg Besar,Selangor sbb br 3 hari beli LC SS pada harga RM6800(on The Road)

Kalau nk beli Cash pegi kat Sg Besar Selangor..Hanya RM6800 untk LC SS (on the road).

Assalam, bro ! Nak tnya hrga Lc 135 ss skrang brpa ?

Wasalam bro, harga tak jauh beza dari artikal di atas

Assalamualaikum bro..nak tanya lc 135 SS dgn ES apakah beza penjagaannya?mana lagi senang dijaga?berbeza tak dari penjimatan minyak?

waalaikumussalam, tiada beza maintanance dari segi dua model ini, maintanance nih sebenarnya bergantung kepada rider sendiri.

Faizal, beza yg dapat dibandingkan.
ES
Spring double stand sebelah kiri, jadi kena percikan minyak rantai. Good & bad. Good sebab spring sentiasa berminyak (tak karat la) and bad sebab kotor dgn minyak rantai.

Assalam bro.. nak tanya lcES dgn lcSS mana lagi better?.. mana lagi laju? Dan mana lagi sedap bwk? Sbb sye cdg nk angkat sebijik la bro thun ni.. sory kalau bnyk tnye.. sye mmg nkkn pndpt

Klo muka 3.5k.. bulan2 agk brapa nk kna byar utk lc clucth???

bro..CDI ape yg sesuai klau nk adjust bgi laju lgi moto lc ni? jenama?

salam,,bro..lc extreme spirit dgn super sport mane lbih bgus ek??

Kalo nk feel ride boleh amik LC ES,kalo rase cm kapcai biase boleh amik LC SS

salam..bro kalau nak tukar tayar LC135 SS belakang size 100 sesuai tak & match ngan tayar depan size berapa 80 or 90...tq

sebelum tukar tengok size lebar rim samada size 1.4 atau 1.6

Assalam bro
LC135 es, sportrim saiz apa ya?

Asslam Bro Adi Arena..sy nk ty sket psal moto 135 lc super sport auto clutch..saya dah pkai moto ni setahun lebih 2 bulan...dari awal pakai saya srvis pkai minyak Motul yg f7ully synthethic...mmg x pernah miss servis every 1000KM..tp bru2 ni moto saya ada rasa mcm x de power bile maintain gear 1 & 2 dgn kleajuan 10-25 KM/H.mcm ada semput2 sikit...nk ckp hal sparg plug mmg setiap kali servis tuka pkai plug NGK standard..carburettor x pernah sentuh langusng dari awal beli sampai skang pkai...cuma bru2 ni saya tuka air filter yg baru..tu je...tpi semput2 sket masih ada jugak..mohon pencerahan dari BRO...

Asslam Bro Adi Arena..sy nk ty sket psal moto 135 lc super sport auto clutch..saya dah pkai moto ni setahun lebih 2 bulan...dari awal pakai saya srvis pkai minyak Motul yg f7ully synthethic...mmg x pernah miss servis every 1000KM..tp bru2 ni moto saya ada rasa mcm x de power bile maintain gear 1 & 2 dgn kleajuan 10-25 KM/H.mcm ada semput2 sikit...nk ckp hal sparg plug mmg setiap kali servis tuka pkai plug NGK standard..carburettor x pernah sentuh langusng dari awal beli sampai skang pkai...cuma bru2 ni saya tuka air filter yg baru..tu je...tpi semput2 sket masih ada jugak..mohon pencerahan dari BRO...

Asalam bro..saya da pkai moto 135 LC jenis super sport auto clutch dkt setahun dah...mulai dari beli smpai skang mmg servis maintain guna minyak MOTUL fully synthetic..tp bru2 ni bila start gear 1 & 2 untuk maiantain speed 10-25 KM/H mcm ada rasa semput2 sket..tp x truk sgt..yelakan saya bwak pon mcm ada rasa x best la..sbb sya mmg x pernah every 1000 KM mesti servis moto siap tuka plug NGK standard..moto ni x pernah setting brg2 dlm x even carburettor pon x pernah kcau..tp sejak bru2 ni tetibe penyakit semput ni dtg walaupun rse semput dia sket..tp mcm x best la..sbb kte dah high budget nk maintain condition dia..so saya mohon pencerahan dari Bro Adi Arena tentang masalah saya ni...please..

elok....SPARK PLUG jgn selalu ditukar....sbb plug bagi api
biasanya MAINTENANCE UNTUK:
PLUG= 10,000KM
OIL 4T ENGINE= +-3000KM

Sebenarnye x elok kalo selalu tukar plug...sbb setting enjin akan lari...lg satu jangka hayat PLUG biase yg telah dinyatakan diatas...kalo bawah 2000km asyik tukar plug...enjin pun boleh jadi kacau

Slm..sye bru pakai lc super sport..nk tnye..boleh tmbah disc brake blakang ke?

Salam bro dan otai2 semua, sy baru angkat lc 135 4speed
Colour ( orange/kelabu/hitam) ini version berapa ya? Maaf sy tak tahu lc ni ada berapa version, kelajuan cecah 120km... Jika nak tambahkn kelajuan sikit apa perlu sy lakukan? Kalau boleh tak nak kacau engine risau akan datang bertambah teruk lagi. ;)

lc. baik bro laju giler lps tukar side mirror sebelah kanan kehkeh

Salam brader2,nk tnya LC ada brpa model ksemuanya?apa diantara prbezaan yg ketara diantara model2 trsebut?pencerahn brader2 amat dihargai

lc 135 extreme spirit guna sistem fuel injection ke kaburator??

Aku dah angkat LC SS warna merah putih. Ingatkan nak cari stripe GP Edition warna merah. Tp tak tahulah kena ke tak dgn warna coverset ori LC aku ni. Tgk mcm tak kena je sbb coverset ori ni ada 3 warna. Merah putih & hitam.

Bro lc 135 yg baru punya berapa harga ya

lc 135 supersport 5 speed ke ? bukan lc 135 extremespirit ke yang 5 speed ?

Assalamualaikum bro. Tumpang tanya.

Harga Yamaha LC135 Extreme Spirit kat kawasan KL sekarang ni berapa? Agak-agak bro, dalam bape ribu?

Ingatkan nak beli lepas habis SPM hujung tahun ni. Huhu.

Nk tny...mtor lc es 4gear thn 2008..
Asalnya...auto ke klas tangan ye? Sy br beli br beli mtor ni..second..mber ckp..klu yg ori..dia auto klas....btl ke?tpi mtor sy ni klas tgn...kompius...

Maybe dah convert tu bro, memang asal auto klac model 2008

Lc135 ES N SS cover front dia sma je kn?rk plih clutch or xde clucth. .ku blur bab da stu kedai ku p tnye tp cina ckp tk sma n dia xtau plak pe tue ES. .ckp full nme pun sma gak. .yg kdai lain ku tnye sma meka ckp. .

135LC ES dengan SS beza dari segi warna dengan design sticker bro, lagi beza ES pakai clutch manual tangan, SS clutch auto.

salam nak tanya spotrim lc v2 5s ES ni spotrim dia beza yer dgn spotrim lc yg lain..enkei ade lubang

pembetulan info yamaha lc135 super sport cuma 4 speed saja. saya ada beli model ini


EmoticonEmoticon